
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pikantny sos
- 30 g czerwonych papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 150 g majonezu
- 20 - 25 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g miodu płynnego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Farsz
- 500 g wody
- 500 g fileta z łososia, świeżego przekrojonego na pół
- ½ łyżeczki soli plus 1 szczypta do farszu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta do farszu
- 2 liście laurowe, suszone
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g szczypiorku pokrojonego na 2 cm kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu
Ciasto
- 30 g masła
- 50 g wody
- 100 g jogurtu naturalnego
- 280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
- ½ łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 222.3 kcal / 930.7 kJ
- Białko
- 7 g
- Tłuszcz
- 16.2 g
- Węglowodany
- 13.1 g
- Błonnik
- 0.6 g