Urządzenia i Akcesoria
Fataya z łososiem i pikantnym sosem
Przygotowanie 1 godz. 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
Pikantny sos
-
30 g czerwonych papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
150 g majonezu
-
20 - 25 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
20 g miodu płynnego
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Farsz
-
500 g wody
-
500 g fileta z łososia, świeżego przekrojonego na pół
-
½ łyżeczki soli plus 1 szczypta do farszu
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta do farszu
-
2 liście laurowe, suszone
-
120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g szczypiorku pokrojonego na 2 cm kawałki
-
25 g oliwy z oliwek
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka octu
Ciasto
-
30 g masła
-
50 g wody
-
100 g jogurtu naturalnego
-
280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
-
½ łyżeczki soli
-
olej do głębokiego smażenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
7 g
Kalorie
930.7 kJ /
222.3 kcal
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
0.6 g
Węglowodany
13.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PIEROGI
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pulpeciki z tuńczyka i ziemniaków
50 min
Tacos z krewetkami i ananasem
45 min
Burger rybny z krewetkami
40 min
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1 godz. 25 min
Kulebiak z rybą i warzywami
2 godz.
Carimañolas z mięsem i serem
3 godz. 5 min
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 godz.
Frittata z fasolką, papryką i chorizo
45 min
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40 min
Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto
1 godz. 10 min
Łosoś à la Wellington
1 godz. 20 min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 min