Urządzenia i Akcesoria
Fataya z łososiem i pikantnym sosem
Przygotowanie 1 godz. 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
Pikantny sos
-
30 g czerwonych papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
150 g majonezu
-
20 - 25 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
20 g miodu płynnego
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Farsz
-
500 g wody
-
500 g fileta z łososia, świeżego przekrojonego na pół
-
½ łyżeczki soli plus 1 szczypta do farszu
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta do farszu
-
2 liście laurowe, suszone
-
120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g szczypiorku pokrojonego na 2 cm kawałki
-
25 g oliwy z oliwek
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka octu
Ciasto
-
30 g masła
-
50 g wody
-
100 g jogurtu naturalnego
-
280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
-
½ łyżeczki soli
-
olej do głębokiego smażenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
7 g
Kalorie
930.7 kJ /
222.3 kcal
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
0.6 g
Węglowodany
13.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PIEROGI
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kotleciki z łososia nadziewane serem gruyère
1 godz. 30 min
Ryba w cieście bazyliowym
1 godz.
Dip serowy z jalapeño i karczochami
1 godz.
Roladki mięsne w cieście filo z sosem chili
1 godz. 25 min
Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką
1 godz.
Tajskie kotlety rybne
30 min
Burger rybny z krewetkami
40 min
Tajski burger
55 min
Paszteciki z serem owczym
2 godz. 50 min
Carimañolas z mięsem i serem
3 godz. 5 min
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 godz.
Krewetki Kung Pao
45 min