Mięsny kalafior z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym

Mięsny kalafior z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym

4.7 2.1K ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Mięsny kalafior i pieczone ziemniaki
  • 500 g wody
  • 1 kalafior cały (ok. 1000 g), bez łodygi i liści
  • 1000 g ziemniaków małych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
    1000 g ziemniaków, małych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • olej do natłuszczenia formy
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 400 - 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 12 plastrów boczku parzonego, w plastrach (ok. 120 g)
Sos musztardowy
  • 200 g wody
  • 200 g serka kremowego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
    15 g skrobi kukurydzianej
  • 15 g musztardy
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 741 kcal / 3101 kJ
Białko 34 g
Tłuszcz 48 g
Węglowodany 39 g
Błonnik 7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...