![Rosół (z osłoną noża miksującego) Rosół (z osłoną noża miksującego)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/df5b5d52-a424-4535-9fe8-4a3f83627fd8/Derivates/47033af6-1575-4873-83a0-8c7524861032.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g makaronu jajecznego, suchego np. nitki
- 500 g mięsa wołowego bez kości lub z kością, np. szpondra, mostku, przekrojonego na 2-3 części
- 300 g skrzydełek z kurczaka (2-3 szt.)
- 1 cebula (ok. 80 g), przekrojona na pół
- 1300 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 150 g podrobów drobiowych oczyszczonych (serc, żołądków) (opcjonalnie)
- 400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora)
-
1
łyżeczka lubczyku, suszonego
lub 2 - 3 gałązki lubczyku, świeżego - 50 g pomidora pokrojonego w ćwiartki (opcjonalnie)
- zimna woda do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 291.5 kcal / 1220.5 kJ
- Białko
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Węglowodany
- 43.8 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Sód
- 664.3 mg