
Urządzenia i Akcesoria
Rosół (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 4 godz.
6 porcji
Składniki
-
300 g makaronu jajecznego, suchego np. nitki
-
500 g mięsa wołowego bez kości lub z kością, np. szpondra, mostku, przekrojonego na 2-3 części
-
300 g skrzydełek z kurczaka (2-3 szt.)
-
1 cebula (ok. 80 g), przekrojona na pół
-
1300 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
-
2 - 2 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 goździk
-
2 - 3 ziarna ziela angielskiego
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
150 g podrobów drobiowych (opcjonalnie) oczyszczonych (serc, żołądków)
-
400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora)
-
1 łyżeczka lubczyku, suszonego
-
50 g pomidora (opcjonalnie) pokrojonego w ćwiartki
-
zimna woda do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
291.5 kcal /
1220.5 kJ
Białko
15.2 g
Tłuszcz
7.3 g
Węglowodany
43.8 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
2.7 g
Sód
664.3 mg