
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g makaronu jajecznego, suchego, np. nitki
- 500 g mięsa wołowego, bez kości lub z kością, np. szpondra, mostku, przekrojonego na 2-3 części
- 300 g skrzydełek z kurczaka (2-3 szt.)
- 1 cebula (ok. 80 g), przekrojona na pół
- 1300 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 150 g podrobów drobiowych, oczyszczonych (serc, żołądków) (opcjonalnie)
- 400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora)
-
1
łyżeczka lubczyku, suszonego
lub 2 - 3 gałązki lubczyku, świeżego - 50 g pomidora, pokrojonego w ćwiartki (opcjonalnie)
- zimna woda, do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1220.5 kJ / 291.5 kcal
- Białko
- 15.2 g
- Węglowodany
- 43.8 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 664.3 mg
Alternatywne przepisy
Gotowanie wyrobów mącznych – kopytek, klusek, gnocchi (z osłoną noża miksującego)
35 Min
Wolno gotowana zupa z warzyw korzeniowych (z osłoną noża miksującego) z pesto z orzechów nerkowca
2 Std. 20 Min
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3 Std. 50 Min
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35 Min
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 25 Min
Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)
45 Min
Gotowanie dużej porcji ziemniaków (z osłoną noża miksującego)
40 Min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 20 Min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 25 Min
Rosół na wołowinie
2 Std. 15 Min
Rosół drobiowy
2 Std. 15 Min
Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)
3 Std. 30 Min