
Urządzenia i Akcesoria
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
Zrazy mielone
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oleju rzepakowego
-
400 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki, podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
20 g bułki tartej
-
10 g mleka
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ łyżeczki soli
-
mąka pszenna do obtoczenia zrazów
Kapusta z jabłkiem
-
150 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
550 g białej kapusty pokrojonej na 4 cm kawałki
-
200 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka cukru
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
10 g mąki pszennej
-
20 g masła
Sos warzywny
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
40 g pora biała część, pokrojonego w 5 mm plastry
-
450 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
600 g ziemniaków (Ø 5-6 cm), pokrojonych wzdłuż na 4 części
-
15 g oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
679.8 kcal /
2846 kJ
Białko
27.8 g
Tłuszcz
40.8 g
Węglowodany
60.3 g
Błonnik
10 g
Tłuszcz nasycony
11.5 g
Sód
1786 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

PYSZNE HISTORIE
66 Przepisów
Polska
Polska