Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym

Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym

4.7 3.0K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje

Składniki

Zrazy mielone
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 10 g mleka
    10 g wody
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • mąka pszenna do obtoczenia zrazów
Kapusta z jabłkiem
  • 150 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 550 g białej kapusty pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 10 g mąki pszennej
  • 20 g masła
Sos warzywny
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 40 g pora biała część, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 600 g ziemniaków (Ø 5-6 cm), pokrojonych wzdłuż na 4 części
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 679.8 kcal / 2846 kJ
Białko 27.8 g
Tłuszcz 40.8 g
Węglowodany 60.3 g
Błonnik 10 g
Tłuszcz nasycony 11.5 g
Sód 1786 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...