Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
TM6 TM5

Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym

4.7 (2.9K ocen)

Składniki

Zrazy mielone

  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 400 g mięsa mielonego, wieprzowego, np. z szynki, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 10 g mleka
    lub 10 g wody
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • mąka pszenna, do obtoczenia zrazów

Kapusta z jabłkiem

  • 150 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 550 g białej kapusty, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • 10 g mąki pszennej
  • 20 g masła

Sos warzywny

  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 40 g pora, biała część, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 600 g ziemniaków (Ø 5-6 cm), pokrojonych wzdłuż na 4 części
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2846 kJ / 679.8 kcal
Białko
27.8 g
Węglowodany
60.3 g
Tłuszcz
40.8 g
Tłuszcz nasycony
11.5 g
Błonnik
10 g
Sód
1786 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy