Urządzenia i Akcesoria
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
Zrazy mielone
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oleju rzepakowego
-
400 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki, podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
20 g bułki tartej
-
10 g wody10 g mleka
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ łyżeczki soli
-
mąka pszenna do obtoczenia zrazów
Kapusta z jabłkiem
-
150 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
550 g białej kapusty pokrojonej na 4 cm kawałki
-
200 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka cukru
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
10 g mąki pszennej
-
20 g masła
Sos warzywny
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
40 g pora biała część, pokrojonego w 5 mm plastry
-
450 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
600 g ziemniaków (Ø 5-6 cm), pokrojonych wzdłuż na 4 części
-
15 g oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1786 mg
Białko
27.8 g
Kalorie
2846 kJ /
679.8 kcal
Tłuszcz
40.8 g
Błonnik
10 g
Tłuszcz nasycony
11.5 g
Węglowodany
60.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PYSZNE HISTORIE
66 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką
1 godz.
Rolada wieprzowa w kapuście z ziemniakami i sosem
1 godz. 20 min
Kotlety (croquetas) faszerowane serem i boczkiem z sosem pomidorowym
1 godz. 10 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45 min
Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami
1 godz. 45 min
Mięsne medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym
1 godz. 50 min
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50 min
Gołąbki bez zawijania
1 godz. 20 min
Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)
1 godz.
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 25 min
Kotlety pożarskie
40 min
Zapiekany kurczak z warzywami w sosie pomidorowym
2 godz. 15 min