Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą

Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą

4.7 1.0K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Barszcz czerwony
  • 400 - 500 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Purée ziemniaczane
  • 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g mleka
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 15 - 20 g octu jabłkowego
    15 - 20 g czerwonego octu winnego, lub białego octu winnego
  • 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • 2 - 3 łyżeczki cukru (opcjonalnie) do smaku
  • 100 - 120 g śmietany (opcjonalnie) 18% lub 30% tłuszczu
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1399.8 mg
Białko 7.3 g
Kalorie 1201.8 kJ / 287 kcal
Tłuszcz 9.7 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 6 g
Węglowodany 44.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...