Urządzenia i Akcesoria
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
12 kawałków
Składniki
-
300 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
170 g wody
-
5 g suchych drożdży, pokruszonych15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
120 g oliwy z oliwek
-
¾ łyżeczki soli
-
450 g pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
-
60 g czarnych oliwek, bez pestek
-
sól morska (opcjonalnie) do oprószenia focacci
-
1 - 2 ząbki czosnku pokrojone na 2 mm plastry
-
5 - 8 filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy
-
1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
-
3 gałązki oregano, świeżego tylko liście
-
80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
2 łyżeczki marmolady pomarańczowej (opcjonalnie) np. gorzkiej (ok. 40 g)
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
6 g
Kalorie
951 kJ /
227 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
1.7 g
Węglowodany
20 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOBRZE UPIECZONE
20 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem
3 Std. 20 Min
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1 Std. 10 Min
Focaccia
2 Std. 50 Min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 Std. 40 Min
Mini foccacie z oregano
3 Std. 40 Min
Focaccia z figami i rozmarynem
2 Std.
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 Std. 35 Min
Mini focaccie
2 Std. 5 Min
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2 Std. 20 Min
Chrupiąca focaccia
2 Std. 10 Min
Focaccia z cebulą
2 Std. 20 Min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 Std. 45 Min