Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
TM6 TM5

Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą

4.5 (13 ocen)

Składniki

Aromatyczna granola

  • 200 g orzechów, całych, mieszanych, np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych
  • 300 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
  • 100 g ziaren, mieszanych, np. pestek dyni, słonecznika, sezamu
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 40 g octu balsamicznego
  • 30 g miodu

Zupa krem z warzyw i pokrzywy

  • 1 por (ok. 150 g)
  • 2 cebule (ok. 200 g)
  • 5 białych szparagów (ok. 150 g) lub 5 zielonych szparagów (ok. 150 g)
    lub ⅓ brokułu (ok. 150 g, patrz wskazówka)
  • 1 cukinia (ok. 600 g)
  • 600 g wody
  • 2 - 2 ½ łyżeczki soli
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g liści pokrzywy, umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
  • 10 g mieszanych ziół, świeżych np. rozmarynu, majeranku, oregano, tymianku, bazylii, tylko liście
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2659 kJ / 635 kcal
Białko
22 g
Węglowodany
38 g
Tłuszcz
41 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Błonnik
10.1 g
Sód
676 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy