Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą

Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą

4.1 21 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

Aromatyczna granola
  • 200 g orzechów, całych, mieszanych np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych
  • 300 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
  • 100 g ziaren, mieszanych np. pestek dyni, słonecznika, sezamu
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 40 g octu balsamicznego
  • 30 g miodu
Zupa krem z warzyw i pokrzywy
  • 1 por (ok. 150 g)
  • 2 cebule (ok. 200 g)
  • 5 białych szparagów (ok. 150 g) lub 5 zielonych szparagów (ok. 150 g)
    ⅓ brokułu, (ok. 150 g, patrz wskazówka)
  • 1 cukinia (ok. 600 g)
  • 600 g wody
  • 2 - 2 ½ łyżeczki soli
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
  • 10 g mieszanych ziół, świeżych np. rozmarynu, majeranku, oregano, tymianku, bazylii, tylko liście
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 676 mg
Białko 22 g
Kalorie 2659 kJ / 635 kcal
Tłuszcz 41 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Węglowodany 38 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...