Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi

Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi

4.8 74 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

Wegańskie jabłka pod kruszonką
  • 100 g margaryny, wegańskiej zimnej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 150 g migdałów, ze skórką
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 800 g jabłek (ok. 6 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wegańskie lody waniliowe
  • 2 laski wanilii
  • 60 g cukru
  • 260 g kostek lodu (patrz wskazówka)
  • 200 g pasty z orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 530 kcal / 2220 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 30 g
Węglowodany 56 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 117 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...