Wersje kompatybilne
Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wegańskie jabłka pod kruszonką
- 100 g margaryny, wegańskiej, zimnej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 150 g migdałów, ze skórką
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 800 g jabłek (ok. 6 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wegańskie lody waniliowe
- 2 laski wanilii
- 60 g cukru
- 260 g kostek lodu (patrz wskazówka)
- 200 g pasty z orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2220 kJ / 530 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 117 mg
Alternatywne przepisy
Trifle z rabarbarem
2 Std. 45 Min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM6)
1 Std. 15 Min
Wegańska panna cotta malinowo-kokosowa
1h 40 min
Orkiszowa galette z rabarbarem
3hod. 10min
Serniczki nowojorskie w słoiczkach
2h 40min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2hod. 10min
Rabarbar pod kruszonką
55 dk
Mini serniczki z purée z mango z Varomy
3h
Borówki pod kruszonką
50 dk
Lody malinowe na jogurcie kokosowym
10 min
Owoce zapiekane pod kruszonką „ze wszystkiego”
50 dk
Jabłka pod kruszonką
55 dk