Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 70 g pora, tylko białej części, pokrojonego na ok. 3 cm kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 600 g pomidorów, bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 4 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
lub liście bazylii, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 281.4 kJ / 67.3 kcal
- Białko
- 1.8 g
- Węglowodany
- 10.2 g
- Tłuszcz
- 2.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 592.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1 godz. 15 min
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
30min
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30min
Chłodnik z bobu z orzechami włoskimi
1 godz. 15 min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1h 5min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1 godz. 10 min
Chłodnik z cukinii z miętą
2 godz.
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1h 20min
Gazpacho truskawkowe z kozim serem
15 Min
Ajo blanco - andaluzyjska zimna zupa migdałowo-czosnkowa
1h 5min
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40min
Chłodnik ogórkowy
15 Min