Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polenta
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 250 g kaszy kukurydzianej (polenty), o czasie gotowania 10-15 min
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
Gulasz
- 400 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w 3 cm kostkę (np. łopatki)
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 - 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 220 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
-
100
g pomidorów, dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub 100 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy - 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 200 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2274.3 kJ / 543.6 kcal
- Białko
- 24.6 g
- Węglowodany
- 23.8 g
- Tłuszcz
- 38.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.4 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 1280 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ossobuco
1h 10min
Gulasz poleszucki
1h 15min
Gnocchi alla romana
2h
Ossobuco po mediolańsku
1h 10min
Gulasz cielęcy
1h 15min
Zapiekanka z wołowiny z warzywami
1h 20min
Sos salvitxada
1u. 25min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5 min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Sauté z cielęciny
1u. 25min
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1h 10min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1h 20min