Gulasz z polentą

Gulasz z polentą

4.3 20 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Polenta
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 250 g kaszy kukurydzianej (polenty) o czasie gotowania 10-15 min
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
Gulasz
  • 400 g mięsa wieprzowego pokrojonego w 3 cm kostkę (np. łopatki)
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 - 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 220 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorów dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    100 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 200 g wody

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 543.6 kcal / 2274.3 kJ
Białko 24.6 g
Tłuszcz 38.9 g
Węglowodany 23.8 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 12.4 g
Sód 1280 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...