Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 350 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 200 g jabłek (np. Szampion), obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 80 - 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 szczypta cukru
- ½ - 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego, posiekanego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 497 kJ / 119 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa selerowa aksamitna
25min
Kremowa zupa batatowo-pomarańczowa
30 Min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35 Min
Zupa krem z pieczonej pietruszki z migdałami
1 Std. 30 Min
Zupa krem z zielonego ogórka
25min
Zupa cukiniowa z bazylią i orzechami nerkowca
20 Min
Zupa selerowo-gruszkowa
50 Min
Zupa krem z jarmużu
30 Min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35 Min
Zupa z rukoli
35 Min
Zupa krem z porów
30 Min