
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Knedle z czerstwego pieczywa
- 250 - 300 g bułek, lekko czerstwych, pokrojonych na 1 cm kromki, a następnie na kawałki
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 25 g masła
- 220 g mleka
- 3 jajka
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli lub do smaku
Gulasz wołowy i gotowanie knedli na parze
- 450 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
-
30
g oleju rzepakowego
lub 30 g masła klarowanego - 750 g wołowiny, gulaszowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 50 g koncentratu pomidorowego
-
350 - 400
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 350 - 400 g pomidorów, świeżych, pokrojonych na kawałki - 200 g czerwonego wina
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
½
łyżeczki kminku, mielonego
lub ½ łyżeczki kminku - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej
- 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 3 liście laurowe, suszone
- 5 owoców jałowca
- 2 goździki
- 300 g wody
- 30 g mąki pszennej
- 200 g papryki, czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (4 x 1 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2315 kJ / 553 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 5.7 g
Alternatywne przepisy
Gulasz wieprzowy z dynią i pieczarkami
1 godz. 35 min
Gulasz wołowy z papryką
1h 25min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 Min
Boeuf Stroganow
1 Std.
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50min
Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)
1hod. 30min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1u. 20min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 godz. 35 min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1 Std. 50 Min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 50 min
Wołowina z pieczarkami
30 Min
Roladki po prowansalsku (Alouettes)
1hod. 30min