
Urządzenia i Akcesoria
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji
Składniki
Knedle z czerstwego pieczywa
-
bułek lekko czerstwych, pokrojonych na 1 cm kromki, a następnie na kawałki250 - 300 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 gałązek
-
cebuli przekrojonej na pół80 g
-
masła25 g
-
mleka220 g
-
jajka3
-
gałki muszkatołowej, mielonej2 szczypty
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
soli lub do smaku½ - 1 łyżeczka
Gulasz wołowy i gotowanie knedli na parze
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki450 g
-
ząbki czosnku3
-
oleju rzepakowego30 g
-
wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki750 g
-
koncentratu pomidorowego50 g
-
krojonych pomidorów, z puszki350 - 400 g
-
czerwonego wina200 g
-
papryki słodkiej, mielonej2 łyżki
-
cukru1 łyżeczka
-
soli1 - 1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ - 1 łyżeczka
-
kminku, mielonego½ łyżeczki
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej1 łyżeczka
-
majeranku, suszonego1 - 2 łyżeczki
-
liście laurowe, suszone3
-
owoców jałowca5
-
goździki2
-
wody300 g
-
mąki pszennej30 g
-
papryki czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (4 x 1 cm)200 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
553 kcal /
2315 kJ
Białko
38 g
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
5.7 g