Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem

Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem

3.8 56 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 230 g wody plus dodatkowa ilość do ugotowania ryżu
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do posolenia wody
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na kawałki
  • 20 g oleju
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
    500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu, marynowanego odsączonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 150 g strączków młodego, zielonego groszku bez łyka
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 pomarańcza (opcjonalnie) obrana, pokrojona w ósemki, do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża (opcjonalnie) posiekana, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 24.5 g
Kalorie 1703.3 kJ / 407 kcal
Tłuszcz 14.8 g
Błonnik 2.8 g
Węglowodany 41 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...