
Urządzenia i Akcesoria
Chleb czworaczek
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
15 kromek
Składniki
-
10 g siemienia lnianego
-
½ łyżeczki nasion babki płesznik (psyllium)
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 szczypta cukru
-
100 g żytniego zakwasu chlebowego
-
400 g mąki pszennej typ 550
-
50 g mąki żytniej typ 720
-
10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
-
100 g ziaren słonecznika
-
250 - 300 g wody ciepłej
-
10 g soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
205.3 kcal /
859.4 kJ
Białko
6.3 g
Tłuszcz
4.8 g
Węglowodany
35.7 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Sód
261.1 mg