Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g siemienia lnianego
- ½ łyżeczki nasion babki płesznik (psyllium)
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 szczypta cukru
- 100 g żytniego zakwasu chlebowego
- 400 g mąki pszennej, typ 550
- 50 g mąki żytniej, typ 720
-
10
g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
lub 10 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta -
100
g ziaren słonecznika
lub 100 g pestek dyni - 250 - 300 g wody, ciepłej
- 10 g soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 859.4 kJ / 205.3 kcal
- Białko
- 6.3 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Tłuszcz
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 261.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Żytni zakwas chlebowy
96h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20h
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min