Urządzenia i Akcesoria
Chleb czworaczek
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
15 kromek
Składniki
-
10 g siemienia lnianego
-
½ łyżeczki nasion babki płesznik (psyllium)
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 szczypta cukru
-
100 g żytniego zakwasu chlebowego
-
400 g mąki pszennej typ 550
-
50 g mąki żytniej typ 720
-
10 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
-
100 g pestek dyni100 g ziaren słonecznika
-
250 - 300 g wody ciepłej
-
10 g soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
261.1 mg
Białko
6.3 g
Kalorie
859.4 kJ /
205.3 kcal
Tłuszcz
4.8 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Węglowodany
35.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min