Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 320 g wody, plus 1-2 łyżki
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 20 g cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- ½ łyżki ziaren sezamu, białego
- ½ łyżki kminku
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 388.7 kJ / 92.9 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 125.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17h
Francuska bagietka
3 Std. 50 Min
Chleb wiejski
2 Std.
Chlebki śródziemnomorskie
1h 5min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35min
Chleb pszenny tostowy
3 Std.
Chleb z otrębami
1 Std. 35 Min
Chleb z kaszą gryczaną
2h 20min
Chleb cebulowy z wędzonym serem
2h 55min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min
Chleb pszenny
1 Std. 30 Min
Bułki grahamki
1h 5min