Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem

Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem

4.9 284 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 45 min
30 kromek

Składniki

Zaczyn
  • ziaren żyta (patrz wskazówka)
    150 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    150 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
  • słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
    150 g
  • wody
    150 g
  • ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
    250 g
    250 g ziaren orkiszu
  • ziaren żyta (patrz wskazówka)
    350 g
  • maślanki
    600 g
  • suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ¾ łyżeczki
    10 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
  • miodu płynnego, np. gryczanego
    50 g
  • soli
    20 g
  • masło ilość do natłuszczenia form
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 131.3 kcal / 549.6 kJ
Białko 4.7 g
Tłuszcz 3.9 g
Węglowodany 22.5 g
Błonnik 3.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...