
Urządzenia i Akcesoria
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 45 min
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
150 g słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
-
150 g wody
-
250 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
-
350 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
600 g maślanki
-
¾ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
50 g miodu płynnego, np. gryczanego
-
20 g soli
-
masło ilość do natłuszczenia form
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
131.3 kcal /
549.6 kJ
Białko
4.7 g
Tłuszcz
3.9 g
Węglowodany
22.5 g
Błonnik
3.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska