Urządzenia i Akcesoria
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 45 min
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
150 g słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
-
150 g wody
-
250 g ziaren orkiszu250 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
-
350 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
600 g maślanki
-
10 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)¾ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
50 g miodu płynnego, np. gryczanego
-
20 g soli
-
masło ilość do natłuszczenia form
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
4.7 g
Kalorie
549.6 kJ /
131.3 kcal
Tłuszcz
3.9 g
Błonnik
3.4 g
Węglowodany
22.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min