Wersje kompatybilne
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 150 g słonecznika łuskanego, plus dodatkowa ilość do posypania chleba
- 150 g wody
-
250
g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
lub 250 g ziaren orkiszu - 350 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 600 g maślanki
-
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 50 g miodu, płynnego, np. gryczanego
- 20 g soli
- masło, ilość do natłuszczenia form
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 549.6 kJ / 131.3 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 22.5 g
- Tłuszcz
- 3.9 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 Std. 45 Min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18u. 20min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb czworaczek
1h 30min