
Urządzenia i Akcesoria
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 45 min
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)150 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)150 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba150 g
-
wody150 g
-
ziaren pszenicy (patrz wskazówka)250 g
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)350 g
-
maślanki600 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)¾ łyżeczki
-
miodu płynnego, np. gryczanego50 g
-
soli20 g
-
masło ilość do natłuszczenia form
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
131.3 kcal /
549.6 kJ
Białko
4.7 g
Tłuszcz
3.9 g
Węglowodany
22.5 g
Błonnik
3.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska