Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 50 g migdałów, w słupkach
- 15 g skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 500 g cukru żelującego 2:1
- 600 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 400 g jabłek, nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1 czubata łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 20 g likieru migdałowego, np. amaretto
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 2624.2 kJ / 627.2 kcal
- Białko
- 3.1 g
- Węglowodany
- 138.7 g
- Tłuszcz
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 24 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Powidła wiśniowe
1 godz. 55 min
Dżem malinowy
40 min
Dżem z jabłek i kiwi
40 min
Dżem pomarańczowo-jabłkowy z płatkami migdałowymi Elżbiety Cybak
45 min
Marmolada śliwkowo-borówkowa z pomidorem
25 min
Konfitura jabłkowo-jeżynowa
1sa 30 dk
Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem
1h 15 min
Dżem brzoskwiniowy z syropem z kwiatów czarnego bzu
25 min
Dżem śliwkowo-jabłkowy
40 min
Agrestowy chutney
40 min
Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa
1h 25min
Marmolada z całych jabłek
3sa