
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 45 min
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)150 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)150 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
ziaren sezamu, białego plus dodatkowa ilość do posypania chleba55 g
-
pestek dyni55 g
-
słonecznika łuskanego55 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej450 g
-
płatków owsianych75 g
-
płatków orkiszowych75 g
-
wrzącej wody115 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)¾ łyżeczki
-
mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650375 g
-
mąki żytniej typu 72075 g
-
soli20 g
-
masło ilość do natłuszczenia form
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
113.4 kcal /
474.3 kJ
Białko
3.9 g
Tłuszcz
2.6 g
Węglowodany
19.2 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
0.3 g
Sód
263.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska