Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło
TM5 / TM6 + Thermomix Friend

Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło

3.2 (25 ocen)

Składniki

Czerwona kapusta na ciepło

  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g masła
  • 500 g czerwonej kapusty, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 200 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 30 g cukru
  • 30 g czerwonego octu winnego
  • 150 g wody
  • 150 g czerwonego wina
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 owoce jałowca

Knedle z chleba

  • 250 - 300 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego w 1 cm kromki, następnie na kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 220 g mleka
  • 25 g masła
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Gulasz wołowy i knedle na parze

  • 30 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g oleju
    lub 30 g masła klarowanego
  • 750 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g czerwonego wina
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 5 owoców jałowca
  • 2 goździki
    lub 1 szczypta goździków, mielonych
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • masło, do natłuszczenia
  • 1 czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2795 kJ / 668 kcal
Białko
40 g
Węglowodany
58 g
Tłuszcz
25 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Błonnik
7.7 g
Sód
1922 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy