Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło

Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło

3.1 26 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

Czerwona kapusta na ciepło
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • masła
    40 g
  • czerwonej kapusty pokrojonej na 3-4 cm kawałki
    500 g
  • jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
    200 g
  • cukru
    30 g
  • czerwonego octu winnego
    30 g
  • wody
    150 g
  • czerwonego wina
    150 g
  • liść laurowy, suszony
    1
  • soli
    ½ łyżeczki
  • ziarna ziela angielskiego
    2 - 3
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • owoce jałowca
    2
Knedle z chleba
  • białego chleba czerstwego, pokrojonego w 1 cm kromki, następnie na kawałki
    250 - 300 g
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    5 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • mleka
    220 g
  • masła
    25 g
  • jajka
    3
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty
Gulasz wołowy i knedle na parze
  • mąki pszennej
    30 g
  • wody
    250 g
  • ząbki czosnku
    3
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    450 g
  • oleju
    30 g
    30 g masła klarowanego
  • wołowiny gulaszowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
    750 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • czerwonego wina
    200 g
  • koncentratu pomidorowego
    50 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    2 łyżki
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • kminku, mielonego
    ½ łyżeczki
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżeczka
  • majeranku, suszonego
    1 łyżka
  • liście laurowe, suszone
    3
  • owoców jałowca
    5
  • goździki
    2
    1 szczypta goździków, mielonych
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • masło do natłuszczenia
  • dżemu z czarnej porzeczki
    1 czubata łyżka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 668 kcal / 2795 kJ
Białko 40 g
Tłuszcz 25 g
Węglowodany 58 g
Błonnik 7.7 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Sód 1922 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...