Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło

Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło

3.1 26 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

Czerwona kapusta na ciepło
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g masła
  • 500 g czerwonej kapusty pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 200 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 30 g cukru
  • 30 g czerwonego octu winnego
  • 150 g wody
  • 150 g czerwonego wina
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 owoce jałowca
Knedle z chleba
  • 250 - 300 g białego chleba czerstwego, pokrojonego w 1 cm kromki, następnie na kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 220 g mleka
  • 25 g masła
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Gulasz wołowy i knedle na parze
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g oleju
    30 g masła klarowanego
  • 750 g wołowiny gulaszowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g czerwonego wina
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 5 owoców jałowca
  • 2 goździki
    1 szczypta goździków, mielonych
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • masło do natłuszczenia
  • 1 czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1922 mg
Białko 40 g
Kalorie 2795 kJ / 668 kcal
Tłuszcz 25 g
Błonnik 7.7 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Węglowodany 58 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...