Wersje kompatybilne
Pstrągi z warzywami i sosem holenderskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warzywa i pstrągi
- 750 g wody
- 350 g ziemniaków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 350 g warzyw, mieszanych (np. szparagów, różyczek kalafiora, marchewki), pokrojonych na kawałki
- 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 220 g każdy)
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos holenderski
- 50 g wody
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 50 g białego wina
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3694 kJ / 882 kcal
- Białko
- 44 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 59 g
- Tłuszcz nasycony
- 33 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 1922 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 min
Ryba z warzywami na parze
1h 15 min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40 min
Pieczona ryba masala
1h 15 min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1h
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1h
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1 godz. 50 min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
1h
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min