Chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem

Chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem

3.7 43 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 15 g koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 500 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 g kefiru
  • 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 350 g ziemniaków, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 30 - 40 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 20 - 30 g kaparów, konserwowych (opcjonalnie) odsączonych z zalewy
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 264.5 kcal / 1114.3 kJ
Białko 12.5 g
Tłuszcz 14.8 g
Węglowodany 21.7 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 5.8 g
Sód 896.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...