Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 gałązka lubczyku, świeżego
- 20 g masła
-
2
flądry, świeże, całe, oczyszczone (ok. 300 g każda)
lub 2 okonie morskie, całe, oczyszczone (ok. 300 g każdy) - 1300 g wody
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 1 łyżeczka estragonu, suszonego (opcjonalnie)
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ¾ łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia przystawki Varoma
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 150 g fileta z dorsza, bez skóry, bez ości, pokrojonego na kawałki
- 25 g bułki tartej
- 50 g mleka
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1-2 mm plastry
- 1 łyżka sosu sojowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 678 kJ / 162 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 3.6 g
Alternatywne przepisy
Balotyna z kaczki
2 Std. 45 Min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8h 35 min
Kujawska zupa z brukwi
1h 30min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 Std. 10 Min
Karp w szarym sosie
1hod. 10min
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48h
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5 Std. 10 Min
Zupa rybna z pulpetami z karpia
2h
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1h
Krupnik na cielęcinie z kaszą jaglaną
1h 15min
Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)
3 Std.
Zupa rybna z pieczarkami, pomidorkami i papryką (z osłoną noża miksującego)
40 min