
Urządzenia i Akcesoria
Sycylijskie arancini z mięsem
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 3 godz. 5 min
18 sztuk
Składniki
Gotowanie ryżu
-
wody1200 g
-
soli1 ½ - 2 łyżeczki
-
ryżu do risotto np. arborio400 g
-
masła25 g
-
sera parmezan, tartego80 g
-
szafranu, mielonego1 szczypta
-
jajko1
Mięsne nadzienie
-
cebuli przekrojonej na pół40 g
-
oliwy z oliwek30 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego100 g
-
krojonych pomidorów, z puszki200 g
-
pieczarek pokrojonych na kawałki30 g
-
koncentratu pomidorowego1 łyżka
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
-
zielonego groszku, mrożonego70 g
Arancini
-
sera mozzarella pokrojonego na 1 cm kawałki300 g
-
jajka roztrzepane2
-
bułka tarta ilość do panierowania
-
olej ilość do głębokiego smażenia
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
35.2 kcal /
147.4 kJ
Białko
1.1 g
Tłuszcz
2.5 g
Węglowodany
2.3 g