
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gotowanie ryżu
- 1200 g wody
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 400 g ryżu do risotto np. arborio
- 25 g masła
- 80 g sera parmezan, tartego
- 1 szczypta szafranu, mielonego
- 1 jajko
Mięsne nadzienie
- 40 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g pieczarek pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g zielonego groszku, mrożonego
Arancini
- 300 g sera mozzarella pokrojonego na 1 cm kawałki
- 2 jajka roztrzepane
- bułka tarta ilość do panierowania
- olej ilość do głębokiego smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 35.2 kcal / 147.4 kJ
- Białko
- 1.1 g
- Tłuszcz
- 2.5 g
- Węglowodany
- 2.3 g