Wersje kompatybilne
Zupa krem z ziemniaków i porów
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g wody
- 600 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 900 g pora, tylko biała część, pokrojona w 1 cm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
-
4
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone -
2 - 4
szczypty pieprzu białego, mielonego
lub 2 - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego - 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 300 g mleka
-
szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji
lub liście natki pietruszki, świeże, drobno posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 437 kJ / 105 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 832 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa serowo-kalafiorowa
30 min
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30 min
Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1h 40min
Zupa krem z pomidorów
40 min
Zupa krem z marchewki i imbiru; Pulpety rybne z warzywnym ryżem i sosem pomidorowym
1h 5min
Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
45 min
Zupa krem z pora z serem
30 min
Zupa krem z porów
30 min
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1 godz. 10 min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40 min
Zupa z białych warzyw
45 min
Warzywna zupa krem
50 min