Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
TM6

Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté

3.9 (101 ocen)

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 220 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 370 g ziemniaków, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 400 g polędwiczek drobiowych, np. z kurczaka lub indyka, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 gałązka estragonu, świeżego, tylko liście
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 180 g cukinii, pokrojonej w cienkie paski, jak tagliatelle (patrz wskazówka)
  • 340 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski, jak tagliatelle (patrz wskazówka)
  • 30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    lub 30 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1340.3 kJ / 319 kcal
Białko
27.3 g
Węglowodany
20.9 g
Tłuszcz
12.4 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Błonnik
8 g
Sód
413.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy