Urządzenia i Akcesoria
Sos warzywny (ortolana)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji
Składniki
-
800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
-
30 g oliwy z oliwek
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
200 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
-
50 g selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
100 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
-
100 g papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
-
100 g bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę
-
100 g wody
-
1 - 2 łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
8 liści bazylii, świeżej
-
2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
1.9 g
Kalorie
285.6 kJ /
68.3 kcal
Tłuszcz
2.9 g
Węglowodany
10.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WŁOSKIE SOSY
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos paprykowy à la Ajvar
55 Min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1 Std. 10 Min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 Std.
Sos pomidorowy marinara
1 Std. 15 Min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 Std. 20 Min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1 Std. 5 Min
Sos puttanesca
45 Min
Sos arrabbiata
40 Min
Śródziemnomorski sos warzywny
45 Min
Sos amatriciana
50 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Sos warzywny do makaronu
40 Min