
Urządzenia i Akcesoria
Sos warzywny (ortolana)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji
Składniki
-
800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
-
30 g oliwy z oliwek
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
200 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
-
50 g selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
100 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
-
100 g papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
-
100 g bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę
-
100 g wody
-
1 - 2 łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
8 liści bazylii, świeżej
-
2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
68.3 kcal /
285.6 kJ
Białko
1.9 g
Tłuszcz
2.9 g
Węglowodany
10.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WŁOSKIE SOSY
8 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Sałatka wielowarzywna do słoików
35min
Relish z zielonych pomidorów
55min
Sałatka szwedzka
3h 40min
Dżem truskawkowo-jabłkowy
45min
Lutenica
1h 50min
Sos arrabbiata
40min
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min
Śródziemnomorski sos warzywny
45min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55min
Sos warzywny do makaronu
40min
Pisto - hiszpański gulasz warzywny
50min