Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 200 g marchewki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 50 g selera naciowego, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 100 g cukinii, pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 100 g papryki, pokrojonej na 1-2 cm kawałki
- 100 g bakłażana, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- 100 g wody
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 8 liści bazylii, świeżej
- 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 209 kJ / 50 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 5 g
- Tłuszcz
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos warzywny do makaronu
40 Min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1 Std. 5 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Lutenica
1h 50 min
Sos pomidorowy
40 Min
Wegański sos pomidorowo-marchewkowy
25 Min
Śródziemnomorski sos warzywny
45min
Sos arrabbiata
40 Min
Sos puttanesca
45min
Pisto - hiszpański gulasz warzywny
50 Min
Sos amatriciana
50 Min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min