Urządzenia i Akcesoria
Sos warzywny (ortolana)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji
Składniki
-
800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
-
30 g oliwy z oliwek
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
200 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
-
50 g selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
100 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
-
100 g papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
-
100 g bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę
-
100 g wody
-
1 - 2 łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
8 liści bazylii, świeżej
-
2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
1.9 g
Kalorie
285.6 kJ /
68.3 kcal
Tłuszcz
2.9 g
Węglowodany
10.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WŁOSKIE SOSY
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Śródziemnomorski sos warzywny
45 Min
Pikle z krojonych ogórków (TM5)
48 Std. 20 Min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 Std.
Sos pomidorowy marinara
1 Std. 15 Min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 Std. 20 Min
Sałatka szwedzka
3 Std. 40 Min
Wegański sos pomidorowo-marchewkowy
25 Min
Sos arrabbiata
40 Min
Dżem truskawkowo-jabłkowy
45 Min
Sos warzywny do makaronu
40 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min