Sos warzywny (ortolana)

Sos warzywny (ortolana)

4.7 155 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji

Składniki

  • 800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 50 g selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 100 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
  • 100 g papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
  • 100 g bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 100 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 8 liści bazylii, świeżej
  • 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 68.3 kcal / 285.6 kJ
Białko 1.9 g
Tłuszcz 2.9 g
Węglowodany 10.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...