Wersje kompatybilne
Farfalle z tagliatelle z cukinii w sosie z mascarpone Laury Drost
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 - 400 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 ½ łyżeczki soli
- 3 - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 800 - 900 g wody
- 250 g makaronu, suchego, typu farfalle (kokardki)
- ser parmezan (ok. 40 g), rozdrobniony, do podania (opcjonalnie)
- pestki dyni (ok. 40 g), prażone, do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1725.1 kJ / 412.3 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 43.2 g
- Tłuszcz
- 22.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 910.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35 min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min
Zielone tagliatelle z mascarpone i gruszką
25 min
Tagliatelle ze szpinakiem
30 min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40 min
Gnocchi w kremowym sosie ze szparagami
50 min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25 min
Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą
40 min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 min
Tagliatelle z zielonymi szparagami
40 min
Zielone cannelloni
1h 45min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1h 35 min