Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g marchewki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 700 g wody
-
80 - 100
g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, z octu, odsączonej z zalewy
lub 80 - 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grilowanej, w oleju, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka) - 30 g masła pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ - ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 398.8 kJ / 95.3 kcal
- Białko
- 1.5 g
- Węglowodany
- 11.5 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 408.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mus z kiwi
10 Min
Purée z kalafiora, kopru włoskiego i selera (od 9. miesiąca życia)
35min
Purée ziemniaczane z dynią (dla dzieci)
35min
Purée dyniowe z ziemniakami i pomarańczą
35min
Purée z zielonego groszku (dla dzieci)
55 Min
Sos holenderski – 250 ml
15min
Purée z buraków z gruszką i sokiem z granatu (dla dzieci)
50min
Filet z morszczuka z warzywami gotowanymi na parze (dla dzieci)
30 min
Purée z batatów (dla dzieci)
1h
Purée z warzyw gotowanych na parze do zamrożenia (dla dzieci)
1h 10min
Purée ziemniaczane z marchewką i cukinią (dla dzieci)
35min
Purée z kalafiora i selera
40 min