Wersje kompatybilne
Podudzia z kurczaka w sosie puttanesca (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g podudzi z kurczaka, ze skórą, z kością (8 szt.)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 - 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 ¼ łyżeczki soli
- olej rzepakowy, do podsmażenia podudzi
- 4 ząbki czosnku
- 10 - 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g filetów z anchois, z puszki, solonych, odsączonych z oleju
- 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 g wody
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 szczypty cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1830.8 kJ / 437.3 kcal
- Białko
- 29 g
- Węglowodany
- 13.5 g
- Tłuszcz
- 31.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 1137.3 mg
Alternatywne przepisy
Żeberka wieprzowe w sosie z czarnej fasoli
1 godz. 35 min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 50 min
Polędwica wołowa z warzywami
50 Min
Kotlety schabowe z kością (sous-vide) i sałatka jabłkowa (z osłoną noża miksującego)
2h 40min
Żeberka po meksykańsku
15h 10min
Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)
4h 45min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5h 20 min.
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 20 Min
Wolno gotowany kremowy gulasz z indyka z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
4 Std.
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 Std.
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4h 25min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30 min.