
Urządzenia i Akcesoria
Podudzia z kurczaka w sosie puttanesca (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
800 g podudzi z kurczaka, ze skórą z kością (8 szt.)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
1 - 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 ¼ łyżeczki soli
-
olej rzepakowy do podsmażenia podudzi
-
4 ząbki czosnku
-
10 - 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
20 g oliwy z oliwek
-
20 g filetów z anchois, z puszki, solonych odsączonych z oleju
-
30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
-
700 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
200 g wody
-
10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 - 2 szczypty cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
80 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
437.3 kcal /
1830.8 kJ
Białko
29 g
Tłuszcz
31.5 g
Węglowodany
13.5 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
6.3 g
Sód
1137.3 mg