Zapiekanka z kalafiora i jajek

Zapiekanka z kalafiora i jajek

3.7 39 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

  • 300 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
    300 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
  • 1000 g wody
  • 1000 g różyczek kalafiora (z 1-2 kalafiorów)
  • 4 - 6 jajek
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 800 g mleka
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 526 kcal / 2199 kJ
Białko 29 g
Tłuszcz 36 g
Węglowodany 20 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 21 g
Sód 563 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...