
Wersje kompatybilne
Zapiekanka z kalafiora i jajek
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
300
g sera cheddar pokrojonego na kawałki
lub 300 g sera gouda pokrojonego na kawałki - 1000 g wody
- 1000 g różyczek kalafiora (z 1-2 kalafiorów)
- 4 - 6 jajek
- 80 g mąki pszennej
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 800 g mleka
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 526 kcal / 2199 kJ
- Białko
- 29 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Węglowodany
- 20 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 21 g
- Sód
- 563 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lasagne z grzybami
2 godz. 20 min
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
35 min
Sałatka na ciepło z ziemniakami i jajkiem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 min
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem
1 godz. 30 min
Placek z cukinią
1 godz. 25 min
Zapiekanka jaglana z kurczakiem i marchewką
1 godz.
Francuski deser z truskawkami (millasson)
1 godz. 15 min
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40 min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry
50 min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min