Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 200 g mieszanych ziaren (np. bulgur, kasza jaglana)
- 1 liść laurowy, suszony
- 150 g ogórka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 50 - 60 g cebuli dymki, pokrojonej w 2-3 cm kawałki
- 75 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g oliwy z oliwek
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czerwony burak, gotowany, (ok. 150 g), pokrojony w 1 cm paski (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 952.9 kJ / 227.8 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 28.1 g
- Tłuszcz
- 11.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 591.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej
1h 40min
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną
1h 20 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55min
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
50min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1h 10min
Warzywna zapiekanka z kaszą bulgur
1h 35 min
Sałatka z kaszą pęczak i serem feta
1h 15 min
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Peruwiańskie quinotto
35 Min
Sałatka z zielonej soczewicy
45min