Kurczak z kiszoną kapustą i papryką
TM6 TM5

Kurczak z kiszoną kapustą i papryką

3.9 (507 ocen)

Składniki

  • 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1,5 cm plastry
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej, plus 1-2 szczypty do oprószenia
  • 3 - 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ½ łyżeczki soli, plus 1-2 szczypty do oprószenia
  • 80 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g kapusty kiszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 owoce jałowca
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 500 g wody
  • 80 - 100 g pomidora, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 - 2 szczypty tymianku, suszonego
    lub 2 łodyżki tymianku, świeżego, tylko liście

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1062.3 kJ / 253.7 kcal
Białko
28 g
Węglowodany
5.7 g
Tłuszcz
11.7 g
Błonnik
4.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy