Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim

Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim

3.8 217 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 70 g oliwek Kalamata, bez pestek
    70 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g mąki pszennej
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
  • 180 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej odsączonej z zalewy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 600 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 1 żółtko roztrzepane, do posmarowania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 385 kcal / 1612 kJ
Białko 29 g
Tłuszcz 19 g
Węglowodany 24 g
Błonnik 4.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...