
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
-
70 g oliwek Kalamata, bez pestek
-
30 g oliwy z oliwek
-
150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g mąki pszennej
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
-
180 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej odsączonej z zalewy
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
600 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1 łyżeczka soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
-
1 żółtko roztrzepane, do posmarowania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
385 kcal /
1612 kJ
Białko
29 g
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
24 g
Błonnik
4.2 g