Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim
TM6 TM5

Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim

3.8 (199 ocen)

Składniki

  • 70 g oliwek Kalamata, bez pestek
    lub 70 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g mąki pszennej
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
  • 180 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej, odsączonej z zalewy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 600 g piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 1 żółtko, roztrzepane, do posmarowania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1612 kJ / 385 kcal
Białko
29 g
Węglowodany
24 g
Tłuszcz
19 g
Błonnik
4.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy