Wersje kompatybilne
Potrawka z kurczaka z rosołu z pełnoziarnistymi kluskami na parze
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pełnoziarniste kluski na parze
- 170 g maślanki
- 25 g masła, miękkiego
- 180 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki soli
- olej rzepakowy, do natłuszczenia przystawki Varoma
Potrawka z kurczaka
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 150 g selera naciowego, bez łyka, pokrojonego na kawałki
- 30 g oleju rzepakowego
- 700 g bulionu drobiowego, płynnego, np. rosołu
- 50 g białego wina (opcjonalnie)
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki soli
- 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1554.7 kJ / 371.3 kcal
- Białko
- 16.2 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 783.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)
1h 30min
Kotlety z mięsa z rosołu
30 min
Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym
30 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50min
Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej
45 min
Wolno gotowany kremowy gulasz z indyka z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
4 Std.
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50min
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym
1h
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 25 min
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2h