Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką
TM6 TM5

Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką

4.4 (136 ocen)

Składniki

  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 300 g majonezu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 40 g ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus 1-2 szczypty
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1000 g wody
  • 400 g ziemniaków, sałatkowych, pokrojonych na kawałki
  • 4 jajka, w temp. pokojowej
  • 250 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
    lub 200 g zielonego groszku, świeżego
  • 400 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 10 g octu jabłkowego
    lub 10 g białego octu winnego
  • 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
    lub 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 g oleju lnianego, tłoczonego na zimno
    lub 10 g oleju rzepakowego
  • 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2210 kJ / 528.2 kcal
Białko
21 g
Węglowodany
21.3 g
Tłuszcz
39.8 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Błonnik
3.8 g
Sód
1163.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy