Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)

Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)

3.8 206 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Pulpety wieprzowe
  • 70 g płatków owsianych bezglutenowych (patrz wskazówka)
    70 g płatków owsianych, górskich
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 700 g mięsa wieprzowego, mielonego z szynki, podzielonego na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 jajka rozm. M
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
Sos porowy
  • 350 g pora tylko biała i jasnozielona część, pokrojona w 1 cm plastry
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 250 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 300 g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 459.2 kcal / 1922.5 kJ
Białko 32.7 g
Tłuszcz 29.5 g
Węglowodany 19.3 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 14.5 g
Sód 648.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...