Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)
TM6 TM5

Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)

3.7 (194 oceny)

Składniki

Pulpety wieprzowe

  • 70 g płatków owsianych bezglutenowych (patrz wskazówka)
    lub 70 g płatków owsianych, górskich
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 700 g mięsa wieprzowego, mielonego, z szynki, podzielonego na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 jajka, rozm. M
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli

Sos porowy

  • 350 g pora, tylko biała i jasnozielona część, pokrojona w 1 cm plastry
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 250 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 300 g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1922.5 kJ / 459.2 kcal
Białko
32.7 g
Węglowodany
19.3 g
Tłuszcz
29.5 g
Tłuszcz nasycony
14.5 g
Błonnik
2.8 g
Sód
648.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy