Wersje kompatybilne
Kurczak z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 75 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
-
350
g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
lub 350 g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki - ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu, mielonego
-
1
łyżeczka liści tymianku, świeżych
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g sosu sojowego
- 15 g octu balsamicznego
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 350 g mięsa z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 200 g ciasta francuskiego
- 1 żółtko, lekko roztrzepane
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4775 kJ / 1140 kcal
- Białko
- 62 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 73 g
- Błonnik
- 7.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z kurczakiem
1h 55min
Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną
1 Std.
Galette z kurczakiem dla całej rodziny
1h 55min
Quiche z kurczakiem, pomidorami i bazylią
1h 15min
Galette z borówkami
1 godz. 25 min
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1 Std.
Roladki schabowe z oscypkiem
1h 15min
Rolada mięsna w cieście francuskim
50 min
Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto
55 dk
Zapiekane banany w czekoladzie pod kokosanką
40 Min
Rolada makaronowa z mięsem
1h 30min
Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim
55 dk