Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g broccoli, cut into florets (1-2 cm)
Koftas (meatballs)
- 120 g brown onion, cut into halves
- 2 bunches fresh coriander, cut into thirds, leaves, stalks and roots (approx. 120 g)
- 12 fresh mint leaves
- 1 fresh red chilli, trimmed, cut into halves and deseeded if preferred
- 2 tsp ground coriander
- salt, to season
- ground black pepper, to season
- 1 egg
- 1 tbsp coconut flour
- 500 g lamb mince
Curry sauce
- 45 g ghee
- 3 cm piece fresh ginger
- 3 garlic cloves
- 120 g brown onion, cut into quarters
- 1 tsp Kashmiri chilli powder
- 3 tsp fenugreek seeds
- 1 tbsp garam masala
- ½ tsp salt
- ½ tsp ground turmeric
- 2 tsp ground cumin
- 240 g natural yoghurt
- 50 g water
- 400 g tomato passata
- 2 tbsp pouring (whipping) cream or coconut cream
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2156.7 kJ / 513.5 kcal
- Białko
- 41.5 g
- Węglowodany
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 29.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.9 g
- Błonnik
- 13.4 g
- Sód
- 745.1 mg
Alternatywne przepisy
Jo Whitton's Wholesome meatball soup
50 min
Chicken korma with cashews
30 min
Korma spice blend
5min
Chicken tikka masala
1 godz. 10 min
Moroccan chicken and cauliflower cous cous
25 min
Alice Piktija's Cape Malay chicken curry
1 godz. 10 min
Lamb saag
1 godz. 30 min
Lamb korma
4h
Chilli beef with lemon feta
30 min
Bhuna gosht
1 godz. 20 min
Tandoori paste
5min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min