Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spice mix
- 1 tsp chilli powder
- ½ tsp ground turmeric
- 3 tsp curry powder
- ½ tsp ground black pepper
Curry
- 500 g skinless chicken breast fillet, cut into strips (2.5 cm x 5 mm)
- 1 tbsp lime juice
- 1 tsp salt, plus extra to taste
- 1 garlic clove
- 2 ½ cm piece fresh ginger, peeled
- 1 cinnamon quill
- 2 cardamom pods
- 2 whole cloves
- 40 g oil
- 8 fresh curry leaves
- 2 brown onions, cut into slices
- 50 g tomato paste
- 120 g coconut cream
- 120 g coconut milk
- ½ tsp sugar
- 1 red capsicum, cut into julienne
- 1 carrot, cut into julienne
- 1 - 2 pinches freshly ground pepper, to taste
- 2 eggs
- 3 roti, cut into julienne (see Tips)
- 1 lime, cut into 8 wedges, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1488 kJ / 354 kcal
- Białko
- 25.6 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Błonnik
- 7 g
Alternatywne przepisy
Alice Piktija's Cape Malay chicken curry
1 Std. 10 Min
Lamb saag
1 Std. 30 Min
Madras curry powder
15 Min
Beef madras
1 Std. 30 Min
Pork vindaloo
2 Std. 20 Min
Moroccan chicken with couscous
1 godz. 5 min
Rogan josh
1h 35 min
Thai chilli chicken and basil
30min
Samosa with fresh tomato chutney
2h
Bhuna gosht
1 Std. 20 Min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40min
Indian kofta curry with broccoli rice
50min