Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Houmous classique
- le jus d'un citron jaune
- 1 - 2 gousses d'ail, pelées et dégermées
- 300 g de pois chiches en conserve, cuits et égouttés
- 50 g de tahini (purée de sésame)
- du sel
- du poivre moulu
- 30 g d'huile d'olive, et 1 filet pour la finition
- 50 g d'eau
- 10 g d'huile d'olive
- graines de grenade
- thym frais
- zaatar
Houmous à la betterave
- 50 g de tahini (purée de sésame)
- 150 g de betterave cuite, en dés
- le jus d'1/2 citron jaune
- 1 - 2 gousses d'ail
- 200 g de pois chiches en conserve, cuits et égouttés
- du sel
- du poivre moulu
- 30 g d'huile d'olive, et 1 filet pour la finition
- 25 g d'eau
- 30 g de pignons de pin
- 2 pincées de thym frais
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 792.2 kJ / 189.3 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 13.1 g
- Tłuszcz
- 13.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 108.2 mg