Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g cukru
- 150 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1459.8 kJ / 348.5 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 41.7 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.2 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 38 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krem pomarańczowy
35min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 Std.
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1 Std. 40 Min
Crème pâtissière
2 Std. 35 Min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20 min
Sos karmelowy
1h 30min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1h 15min
Tarta cytrynowa z bezą
2h 30min
Ganache pistacjowy
5h 30min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 Std. 10 Min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 min