Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruchy spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 3 żółtka
- 50 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Masa chałwowa i wykończenie
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wariant)
- 350 g chałwy, waniliowej, pokrojonej na kawałki
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- migdały, blanszowane, przekrojone na pół, do dekoracji
- kandyzowana skórka pomarańczowa, do dekoracji (opcjonalnie)
- suszone owoce, np. morele, figi, żurawina, pokrojone na kawałki, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1594 kJ / 381 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 34 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bakaliowiec
2h 50min
Mazurek różany
1h 40min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13h
Pascha Wielkanocna
12h 30 min.
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2h 30min
Mazurek cytrynowy
2h
Mazurek śliwkowy
1h 45min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1h 40min
Masa makowa
30 min
Keks
2h 30min
Piegusek na białkach
1h