Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 50 g wody
Nadzienie
- 500 - 750 g jabłek
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 - 2 łyżki masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 922.2 kJ / 220.4 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 21.2 mg
Alternatywne przepisy
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 Std. 45 Min
Tort z truskawkami (TM6)
2h
Torcik Królowej Wiktorii
1h
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 godz.
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1h 40 min
Tarta z jabłkami (TM5)
1h
Imbirowy krem z dyni piżmowej
40 min
Drożdżowa choinka z pesto
2u. 20min
Pizza 4 sery
2 Std. 15 Min
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą
35 min
Pizza marinara
1h 35min