Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g cukru
-
40
g migdałów, blanszowanych
lub 40 g migdałów, w płatkach lub słupkach - 180 g mąki pszennej
- 160 g masła, w tym 100 g zimnego i 60 g miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 jajka
- 50 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- mini bezy, do dekoracji (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1101.8 kJ / 263.3 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 25 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 Std. 35 Min
Tort z szampańskim kremem
2h 50min
Tarta jeżynowa
3 godz. 30 min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13 Std.
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2 godz. 30 min
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1h 45min
Jajka faszerowane à la caprese
35 min
Mazurek chałwowy
7h 30min
Cytrynowe ciasteczka z wiosennym wzorkiem
1h
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1hod. 40min