Urządzenia i Akcesoria
Mazurek cytrynowy
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
12 kawałków
Składniki
-
130 g cukru
-
40 g migdałów, w płatkach, lub słupkach40 g migdałów, blanszowanych
-
180 g mąki pszennej
-
160 g masła w tym 100 g zimnego i 60 g miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
2 żółtka
-
1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
3 jajka
-
50 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
mini bezy do dekoracji (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
25 mg
Białko
4.6 g
Kalorie
1101.8 kJ /
263.3 kcal
Tłuszcz
16 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Węglowodany
26.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER 2024
33 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Jajka faszerowane à la caprese
35 min
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1 godz. 45 min
Kiszone marchewki (TM5)
72 godz. 40 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 godz.
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 godz.
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Wytrawna halloweenowa tarta dyniowa
2 godz.
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 godz. 35 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 godz. 40 min
Mazurek różany
1 godz. 40 min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13 godz.