Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

4.7 213 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
20 porcji

Składniki

Kruchy spód
  • cukru
    60 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
    5 g
  • mąki krupczatki plus dodatkowa ilość do oprószenia
    250 g
    250 g mąki tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • żółtka
    3
Bakalie i masa jajeczna
  • orzechów włoskich, łuskanych
    70 g
  • daktyli, suszonych, bez pestek
    70 g
  • moreli suszonych, bez pestek
    70 g
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej
    70 g
  • rodzynek
    70 g
    70 g żurawiny, suszonej
  • migdałów, w płatkach
    70 g
  • biszkoptów
    30 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    75 g
  • jajka
    2
  • cukru
    50 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty
  • dżemu z czarnej porzeczki (ok. 250 g)
    5 - 6 łyżek
    5 - 6 łyżek powideł śliwkowych, (ok. 250 g)
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
    50 - 70 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 278.7 kcal / 1166.1 kJ
Białko 4.1 g
Tłuszcz 15.8 g
Węglowodany 32.2 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 20.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...