Urządzenia i Akcesoria
Mazurek bakaliowy
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
20 porcji
Składniki
Kruchy spód
-
60 g cukru
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
250 g mąki tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia250 g mąki krupczatki plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
3 żółtka
Bakalie i masa jajeczna
-
70 g orzechów włoskich, łuskanych
-
70 g daktyli, suszonych, bez pestek
-
70 g moreli suszonych, bez pestek
-
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
70 g żurawiny, suszonej70 g rodzynek
-
70 g migdałów, w płatkach
-
30 g biszkoptów
-
75 g masła pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
-
50 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty
-
5 - 6 łyżek powideł śliwkowych, (ok. 250 g)5 - 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 250 g)
-
50 - 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
20.3 mg
Białko
4.1 g
Kalorie
1166.1 kJ /
278.7 kcal
Tłuszcz
15.8 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Węglowodany
32.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 godz.
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2 godz. 30 min
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 godz. 40 min
Mazurek różany
1 godz. 40 min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13 godz.
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min
Mazurek śliwkowy
1 godz. 45 min
Keks
2 godz. 30 min
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
2 godz. 35 min