
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruchy spód
- 60 g cukru
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
250
g mąki krupczatki plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 250 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia - 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 3 żółtka
Bakalie i masa jajeczna
- 70 g orzechów włoskich, łuskanych
- 70 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 70 g moreli suszonych, bez pestek
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
70
g rodzynek
lub 70 g żurawiny, suszonej - 70 g migdałów, w płatkach
- 30 g biszkoptów
- 75 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty
-
5 - 6
łyżek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 250 g)
lub 5 - 6 łyżek powideł śliwkowych (ok. 250 g) - 50 - 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 278.7 kcal / 1166.1 kJ
- Białko
- 4.1 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Sód
- 20.3 mg