Zapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka ryżowa z warzywami

3.8 331 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g sera gouda pokrojonego na kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 300 g ryżu
  • 700 g warzyw (np. zielonego groszku, różyczek brokułu, kalafiora, plasterków marchewki), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 4 jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • ½ pęczka szczypiorku, świeżego posiekanego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 433.5 kcal / 1815 kJ
Białko 24.2 g
Tłuszcz 17.2 g
Węglowodany 50 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 9.2 g
Sód 1265.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...