
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g sera gouda pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 300 g ryżu
- 700 g warzyw (np. zielonego groszku, różyczek brokułu, kalafiora, plasterków marchewki), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 4 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- ½ pęczka szczypiorku, świeżego posiekanego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 433.5 kcal / 1815 kJ
- Białko
- 24.2 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Węglowodany
- 50 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.2 g
- Sód
- 1265.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka warzywna z serem feta
1 godz. 20 min
Ryż pomidorowy z szynką
40 min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 godz.
Ryżowe pulpety z kalafiorem
1 godz. 30 min
Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym
30 min
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i serem
50 min
Ryż pieczony z warzywami
1 godz. 30 min
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40 min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Zapiekanka z szynką i brokułem
1 godz. 10 min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min