
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 550 g wody
- 750 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 800 - 900 g różyczek kalafiora
- 230 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków i kalafiora
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 żółtka
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki curry, mielonego (opcjonalnie)
- 15 g mąki pszennej
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 950.8 kcal / 3980.5 kJ
- Białko
- 21.5 g
- Tłuszcz
- 77.8 g
- Węglowodany
- 51.5 g
- Błonnik
- 8.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 48.8 g
- Sód
- 1160.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z kalafiora
55 min
Ziemniaki z warzywami i sosem serowym
40 min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 godz.
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1 godz. 20 min
Lasagne z grzybami
2 godz. 20 min
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
35 min
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
30 min
Zapiekanka z kalafiora i jajek
35 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Zapiekanka ryżowa z warzywami
1 godz.
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40 min