Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
TM6 TM5

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem

4.2 (536 ocen)

Składniki

  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 550 g wody
  • 750 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 800 - 900 g różyczek kalafiora
  • 230 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków i kalafiora
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 3 żółtka
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki curry, mielonego (opcjonalnie)
  • 15 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g śmietany, 12% tłuszczu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3980.5 kJ / 950.8 kcal
Białko
21.5 g
Węglowodany
51.5 g
Tłuszcz
77.8 g
Tłuszcz nasycony
48.8 g
Błonnik
8.3 g
Sód
1160.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy