Wersje kompatybilne
Kurczak w ziołach prowansalskich z ryżem i brzoskwiniami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ryżu basmati
- 750 g wody
- 20 g oleju rzepakowego, plus 1 łyżka do gotowania ryżu i dodatkowa ilość do natłuszczenia filiżanek
- 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 400 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego w 3 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
- 1 puszka brzoskwiń, połówek, z puszki, z zalewą (820-850 g) - 8 połówek
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2376 kJ / 567.5 kcal
- Białko
- 24 g
- Węglowodany
- 86.3 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 783.5 mg
Alternatywne przepisy
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowym
35min
Kurczak w sosie paprykowym
1 Std.
Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 50 Min
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1 Std.
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25 Min
Tagine z kurczakiem i kaszą kuskus
25 Min
Sałatka na ciepło z kurczakiem i kaszą bulgur
35min
Kurczak w cieście cytrynowym
20 Min
Kurczak w sosie miodowym
25 Min
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30min
Kurczak z kiszoną kapustą i papryką
45min
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
45min