Urządzenia i Akcesoria
Ziemniaki z warzywami i sosem serowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
500 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
500 g ziemniaków pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
-
500 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, brokułu, papryki, kalafiora), pokrojonych na kawałki
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
Sos serowy
-
300 g mleka
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
20 g mąki pszennej
-
80 g sera ementaler pokrojonego na 1 cm kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
914.6 mg
Białko
14.3 g
Kalorie
1483.9 kJ /
354.7 kcal
Tłuszcz
14.8 g
Błonnik
6.8 g
Tłuszcz nasycony
9.2 g
Węglowodany
42.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CODZIENNE OBIADY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry
50 min
Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim
1 godz.
Warzywa w sosie holenderskim
1 godz. 10 min
Pieczone warzywa z sosem pomidorowym (z osłoną noża miksującego 2.0)
1 godz. 30 min
Kalafior z purée z groszku
40 min
Bazyliowe knedle z ratatouille
40 min
Ziemniaki z sosem jogurtowym
40 min
Zapiekanka ryżowa z warzywami
1 godz.
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40 min
Kotleciki z marchewki
1 godz. 20 min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.