Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 500 g ogórków, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 500 g bulionu warzywnego, płynnego, schłodzonego (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 - 3 gałązki koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 8 - 10 liści bazylii, świeżej
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g jogurtu naturalnego, gęstego, schłodzonego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 426.1 kJ / 101.8 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 337.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 Min
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30min
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem
1 godz. 30 min
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1 Std. 5 Min
Mleczna pianka
3 Std. 10 Min
Chłodnik z cukinii z miętą
2 Std.
Chłodnik pomidorowy
30min
Zupa krem z zielonego ogórka
25 Min
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45min
Sorbet cytrynowy
8 godz. 20 min
Zupa krem z liści rzodkiewki z rzodkiewkami na parze
40 Min